Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ας δούμε τι κάνει αυτό το ταπεινό «χορταράκι».

Το ταραξάκο, είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού. 
Λέγεται αλλιώς, αγριοράδικο ή πικραλίδα.
Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική 
και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.
Ας δούμε όμως με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει
 αυτό το ταπεινό «χορταράκι».

-Το τελειότερο διουρητικό. Κι αυτό, γιατί περιέχει Κάλιο.
Ως γνωστόν, τα άλλα διουρητικά, απoβάλλουν το Κάλιο από τον οργανισμό 
στερώντας από το σώμα μας  το πολύτιμο αυτό μέταλλο.
Το ταραξάκο όχι μόνο δεν στερεί Κάλιο από τον οργανισμό, αλλά παρέχει επιπλέον, 
καθώς θεωρείται μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές Καλίου, 
το οποίο μάλιστα και συντηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τι άλλο προσφέρει στον οργανισμό:

-Μειώνει το ουρικό οξύ.
-Καταπολεμά  τη κατακράτηση υγρών στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
-Καταπολεμά την υπέρταση
-Καταπολεμά το σκορβούτο
-Τονώνει ευχάριστα τον οργανισμό
-Καταπολεμά τις φλεγμονές ειδικά για παθήσεις του στήθους
-Είναι αντιβηχικό
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Μειώνει τα τριγλυκερίδια
-Εκπληκτικά αποτελεσματικό ανακουφιστικό και τονωτικό του στομάχου
-Έχει αποτοξινωτική δράση και δυναμώνει το σώμα.
-Αντιμετωπίζει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
-Βοηθάει στην αποτοξίνωση και λειτουργία του ήπατος
-Αποτοξινώνει συνολικά συκώτι και χοληδόχο κύστη
-Είναι λιποδυαλιτικό
-Φέρνει σε ισορροπία τη χολή
-Λιπαίνει τον εντερικό σωλήνα
-Αντιμετωπίζει τη χολολιθίαση
-Καθαρίζει το αίμα
-Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών
-Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη

Αλλά ο κατάλογος είναι μακρύς.
Τι άλλο προσφέρει το μαγικό αυτό χόρτο στην υγεία μας, βάσει ερευνών; Ιδού:

-Απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στη σπλήνα.
-Αποτρέπει από τα αδενικά οιδήματα καθώς ρυθμίζει τους αδένες 
και στηρίζει τη σωστή τους λειτουργία
-Είναι αντιρευματικό
-Άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και της χρόνιας ρευματοπάθειας
-Ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου
-Αντιμετωπίζει το έκζεμα
-Αντιμετωπίζει εντυπωσιακά τις χρόνιες δερματίτιδες
-Αντιμετωπίζει την ακμή
-Αντιμετωπίζει τη φαγούρα
-Αντιμετωπίζει τον ιό του έρπητα
-Ενισχύει τη πέψη των τροφών
-Αντιμετωπίζει την παχυσαρκία
-Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
-Καταπολεμά την αυπνία
-Ενισχύει την καθαρότητα και τη λειτουργικότητα του νου

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το ταραξάκο, είναι προορισμένο
 να λύνει τα προβλήματα κάθε οργανισμού εξατομικευμένα.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες 
και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου)
 μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο.
Περιέχει ακόμη βιταμίνες:  
Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, 
βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή.
Για να το απολαύσουμε, παρασκευάζουμε
 με όλα τα μέρη του φυτού -αποξηραμένα ή μη-, αφεψήματα και εγχύματα.

Πώς φτιάχνουμε το έγχυμα*
Μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου,
 σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν το βραδινό ύπνο.
Πίνεται και σαν αναψυκτικό το καλοκαίρι, με την προσθήκη λεμονιού.

Πώς φτιάχνουμε το αφέψημα*
Δυο-τρεις μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό.
Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα
 ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Εκτός που μπορούμε να το μαζέψουμε μόνοι μας, το ταραξάκο
 διατίθεται και στην αγορά, σε τιμή 2 ευρώ περίπου για 100γρ.

*ΕΓΧΥΜΑ
Είναι η καλύτερη  μέθοδος για να πάρουμε τις  φαρμακευτικές ιδιότητες
 των ευαίσθητων τμημάτων των φυτών, δηλ. των λουλουδιών και των  φύλλων τους. 
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά 
και ρίχνουμε μέσα το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου. 
Το αφήνουμε από 10 μέχρι 15 λεπτά και μετά το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. 
Ή, μπορούμε να ρίξουμε βραστό νερό πάνω στα βότανα που τα έχουμε 
σε μια τσαγιέρα που κλείνει καλά, ώστε να μην εξατμιστούν τα  πτητικά  
αιθέρια έλαια τους. 
Όταν περάσουν 10 με 15 λεπτά, φιλτράρουμε και πίνουμε.
Οι συνηθισμένες αναλογίες για ένα έγχυμα -αν δεν υπάρχουν διαφορετικές 
οδηγίες για το βότανο που μας ενδιαφέρει, είναι από 1 μέχρι 3 
 κουταλάκια του γλυκού,  για κάθε φλιτζάνι νερό.

*ΑΦΕΨΗΜΑ
Είναι αυτό που αφήνουμε να «ψηθεί».
Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. 
Δηλαδή τα σκληρά τμήματα του φαρμακευτικού  φυτού, 
όπως είναι οι ρίζες, οι φλούδες, τα κοτσάνια, οι σπόροι.  
Αν τα έχουμε ψιλοκομμένα, χρειάζονται να βράσουν μόνο 5 λεπτά.
Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες, πρέπει να τις βράζουμε 15 με 20 λεπτά,
 για να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 
Γενικά (για τα βότανα που δεν υπάρχει τρόπος χρήσης στις οδηγίες) 
ο χρόνος που τα βράζουμε, εξαρτάται από την αντοχή των ιστών του  φυτού 
στη θερμότητα και σε δοσολογία 3 κουταλιές φμέρη φυτού σε 2 φλιτζάνια νερό.
Μόλις κατεβάζουμε το αφέψημα από τη φωτιά, το σουρώνουμε.  
Πρέπει να το πιούμε σε δόσεις μέσα σε 12 ώρες, γιατί μετά αλλοιώνεται
 και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :