Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ο Τζέιμι Όλιβερ ανακαλύπτει στην Ικαρία τα μυστικά της μακροζωίας.

Στις κουζίνες των γιαγιάδων της Ικαρίας πέρασε 
τέσσερις μέρες ο διάσημος Βρετανός σεφ, 
προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά 
της διατροφής που εξασφαλίζουν μακροζωία
 στους κατοίκους του νησιού
Στις κουζίνες των γιαγιάδων της Ικαρίας πέρασε
 τέσσερις μέρες ο Βρετανός σεφ Jamie Oliver
  προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά 
της διατροφής που εξασφαλίζουν μακροζωία
 στους κατοίκους του νησιού. 
«Ρούφηξε» πληροφορίες για τα χόρτα και τα βότανα, 
ήπιε για πρώτη φορά κατσικίσιο γάλα, έμαθε 
να απλώνει τραχανά, χόρεψε στο πανηγύρι 
του Αγίου Κωνσταντίνου  και υποσχέθηκε ότι 
θα επιστρέψει  σύντομα για οικογενειακές διακοπές.
Ο 39χρονος πολυβραβευμένος σεφ  έφθασε
 στο νησί της μακροζωίας στις 19 Μαΐου μαζί
 με  επταμελές συνεργείο, για να «γυρίσει» μια 
από τις διάσημες εκπομπές του που προβάλλονται 
στο βρετανικό κανάλι Channel 4.
Αντικρίζοντας απ' το μπαλκόνι
 του ξενοδοχείου Erofili Beach
  την υπέροχη καταγάλανη 
θάλασσα του Αρμενιστή, δεν μπόρεσε 
να αντισταθεί  και βούτηξε 
στα δροσερά νερά, απολαμβάνοντας,
 όπως είπε, ένα μοναδικό 
αναζωογονητικό μπάνιο. 
Αμέσως μετά ανέβασε στο Instagram 
τη φωτογραφία του να αγναντεύει
 από το μπαλκόνι το Ικάριο πέλαγος.
Επί τέσσερις μέρες ξυπνούσε στις 7 πμ, απολάμβανε 
ένα υγιεινό πρωινό με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς
 και μέλι και ξεκινούσε για το γύρισμα 
το οποίο συχνά κρατούσε μέχρι αργά το βράδυ.
Μέλημά του ήταν να διδαχθεί από την διατροφή 
των ηλικιωμένων του νησιού που φημίζονται 
για τη μακροζωία τους. 
Πήγε λοιπόν στις γιαγιάδες 
στα ορεινά χωριά 
Βρακάδες, Καραβόσταμο 
και Άγιο Δημήτριο 
για  να του δείξουν πώς φτιάχνουν
 λιχουδιές με απλά υλικά. 
Ζήτησε επίσης να του μάθουν 
να απλώνει τραχανά. 
Ενθουσιάστηκε με τα χορτοπιτάκια 
από ικαριώτικα χόρτα, βότανα και μυρωδικά
 ενώ για πρώτη φορά ήπιε κατσικίσιο γάλα
 το οποίο είχαν αρμέξει μπροστά του.  
Πολύ γευστική βρήκε την καθούρα,
 την μυζήθρα από κατσικίσιο γάλα ενώ
 ξετρελάθηκε με το  Ικαριώτικο κρασί, 
τις σταφίδες και τα ξηρά σύκα. 
Σε εστιατόριο της περιοχής ο Ολιβερ δοκίμασε 
τηγανητά μπαρμπούνια, μακαρόνια με πέστο
 από χόρτα, μαγειρειό Ικαριώτικο 
και άγρια χόρτα σωτέ.
Έγραψε με πολύ ζεστά λόγια για τη νέα εμπειρία του
 στα social media, ανεβάζοντας δεκάδες φωτογραφίες.
«Νόστιμο, απλό φαγητό μαγειρεμένο από Ελληνίδα Μαμά. 
Όλα σπιτικά, το τυρί, το ψωμί, πίτα από χορταρικά
 και πολύ πολύ νόστιμα φασόλια και κουκιά 
μαγειρεμένα υπέροχα με αργό τρόπο, με μάραθο 
και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 
Λατρεύω μέχρι και το τραπεζομάντηλο. 
Είναι πάντα ωραίο να μαθαίνεις πράγματα 
και να σε φροντίζουν... Πολλή αγάπη! Jamie».
«Αυτό είναι το θαύμα της Ικαρίας» έλεγε 
στους συνεργάτες του, 
«Ότι χρησιμοποιούν λιτά υλικά. 
Τέσσερις μέρες είναι πολύ λίγες για να ανακαλύψω 
όλα αυτά τα μυστικά».
H ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου
 κυρία Σοφία Στακιάδη του πρότεινε να πάνε
 στο πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίου γιατί 
ως γνωστό η Ικαρία εκτός από τη μακροζωία
 είναι διάσημη και για τα πανηγύρια της. 
Ο Όλιβερ, αν και κουρασμένος, ξενύχτησε 
γλεντώντας και χορεύοντας μαζί με ντόπιους 
τον ικαριώτικο χορό.
O διάσημος τηλε-σεφ  έφυγε από την Ικαρία
 γοητευμένος και διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες 
του Erofili Beach ότι θα γυρίσει μαζί με τη γυναίκα του 
και τα τέσσερα παιδιά του για διακοπές!  
Το θαύμα της Ικαρίας 
(1% των κατοίκων της είναι πάνω από 90 ετών
 και κάτι λιγότερο πάνω από 100) 
έγινε γνωστό πριν από μία δεκαετία με αφορμή 
τον έλεγχο των κομάντος του αμερικάνικου δημοσίου,
 που ήρθαν στο νησί να ερευνήσουν αν όντως ζει
 ο συνταξιούχος μετανάστης ηλικίας 106 ετών 
που συνταξιοδοτείται ακόμα από το κράτος των ΗΠΑ.
Παρεμπιπτόντως εμείς ελέγξαμε τις συντάξεις 
των ανθρώπων πάνω από τα 100, 
όταν ενέσκηψε η Τρόικα. 
Οι κομάντος βρήκαν τον Ικαριώτη μετανάστη
 εν ζωή να καλλιεργεί το μποστάνι του και να πίνει
 βιολογικό κρασί που παρασκεύαζε μόνος του. 
Η ιστορία του έγινε θέμα στο CNN και η Ικαρία
 μπήκε στις μπλε ζώνες της μακροζωίας μαζί 
με τους βοσκούς της Σαρδηνίας, τις Γιαπωνέζες 
γιαγιάδες και τους Αντβεντιστές 
της Εβδόμης Ημέρας στο Λος Άντζελες.
Σημαντική ήταν και η μελέτη που εκπόνησε 
ο Ικαριώτης καθηγητής Καρδιολογίας 
κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης για το θαύμα 
της Ικαρίας το οποίο το απέδωσε όχι μόνο
 στην διατροφή αλλά και στο χαλαρό ρυθμό ζωής 
αφού οι κάτοικοι του νησιού
 έχουν καταργήσει τα ρολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :