Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οι τροφές που προσφέρουν ενυδάτωση.

Ιδανικές για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τώρα που το καλοκαίρι φθάνει και οι θερμοκρασίες
 παίρνουν την «ανηφόρα», η ενυδάτωση 
του οργανισμού είναι ένα από τα θέματα 
που ο καθένας πρέπει να φροντίζει.
Πέρα όμως από το νερό, υπάρχουν τροφές 
που μπορούν να συμπληρώσουν την ενυδάτωση 
του οργανισμού σου. Δείτε ποιες είναι αυτές...
Το αγγούρι.
Το αγγούρι έχει σύσταση κυρίως από νερό 
αλλά περιέχει και βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, 
τα οποία βοηθούν στη λείανση της επιδερμίδας 
και στην ελάττωση του ιδρώτα. Αυτός είναι άλλωστε
 και ο λόγος που βάζουμε φέτες αγγούρι ως θεραπεία 
στα πρησμένα μάτια και τα εγκαύματα.
Κέτσαπ και ντομάτα.
Η σύσταση της ντομάτας περιέχει κατά ποσοστό
 95% νερό. Αυτό σημαίνει πως περιέχει μεν μια 
φυσική γλύκα αλλά μπορεί κάλλιστα να ενυδατώσει 
τον οργανισμό σου. Το ίδιο ισχύει και για τη σος
 ντομάτας, το διάσημο κέτσαπ που περιέχει 90% νερό. 
Μισό φλιτζανάκι κέτσαπ περιέχει 50 θερμίδες, τη στιγμή 
που αν βάλεις μαγιονέζα στο σάντουιτς σου, 
θα πάρεις τουλάχιστον 200 θερμίδες και 18 γραμμάρια 
λιπαρών (το κέτσαπ περιέχει μηδαμινά λιπαρά).
Κολοκύθια και μελιτζάνες.
Η μελιτζάνα (εφόσον δεν τη βουτήξεις στα λάδια) 
είναι μια τέλεια τροφή για απώλεια βάρους 
και ενυδάτωση- δύο σε ένα δηλαδή. Περιέχει σίδηρο, 
νερό και πολύ λίγες θερμίδες. Το ίδιο ενυδατικά είναι
 και τα κολοκυθάκια με ποσοστό νερού στο 95%, 
με λιγότερες από 25 θερμίδες ανά μερίδα, πλούσια
 σε βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο.
 Απόλαυσε τα κολοκυθάκια και μελιτζάνες 
σε κομμάτια μέσα στην ομελέτα φούρνου 
που ετοιμάζεσαι να απολαύσεις. Προσοχή: 
απέφυγέ τα στο τηγάνι. 
Καρπούζι και ανανάς.
Έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου 
του Aberdeen το 2009, φανέρωσε πως κάποια 
συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν
 συνδυασμό αλάτων, μεταλλικών στοιχείων 
και φυσικών σακχάρων, μπορούν να ενυδατώσουν 
τον οργανισμό καλύτερα και από το νερό.
Το καρπούζι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας
 αυτής χάρη στο 92% νερού που περιέχει αλλά
 και του ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. 
Το ίδιο ισχύει και για τον ανανά που επιπρόσθετα
 είναι πλούσιος στο ένζυμο βρωμελίνη που έχει
 θαυματουργή αντιφλεγμονώδη δράση.
Πολύχρωμες πιπεριές και καρότα.
Οι πολύχρωμες πιπεριές περιέχουν νερό 
σε ποσοστό 92% ενώ είναι πλούσιες 
και σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, Β-καροτίνη,
 θειαμίνη και φολικό οξύ. Τα καρότα περιέχουν
 νερό σε ποσοστό 87% και περισσότερη Β-καροτίνη 
(το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό) από οποιοδήποτε 
άλλο φρούτο ή λαχανικό. 
Έρευνες έδειξαν πως οι ενώσεις που περιέχουν
 τα καρότα, προστατεύουν την επιδερμίδα, 
τον πνεύμονα και προλαμβάνουν κάποιες μορφές 
καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. 
Γιαούρτι με φράουλες.
Όταν αφυδατώνεσαι, το σώμα χάνεις 
τους ηλεκτρολύτες του μαζί με το νερό. 
Αφού το γιαούρτι περιέχει σημαντική ποσότητα 
καλίου και νατρίου, μπορεί να αντικαταστήσει
 τους ηλεκτρολύτες και να σε γεμίσει με ενέργεια
 και πάλι. Οι φράουλες από τη μεριά τους, με 92%
 ποσοστό σε νερό, μπορούν να κρατήσουν 
τις αρτηρίες σου καθαρές.
Αυτό συμβαίνει χάρη στα υψηλότερα επίπεδα
 φυλλικού οξέος που περιέχουν. 
Προτίμησε τις οργανικές φράουλες 
που δεν έχουν χημικά, 
αφού επειδή τους λείπει η φλούδα, 
οι φράουλες απορροφούν ευκολότερα 
τα φυτοφάρμακα. 
Μπρόκολο και σέλινο.
Με 91% ποσοστό σε νερό, το μπρόκολο 
αποδεικνύεται πρωταθλητής 
και σε θρεπτικά στοιχεία όπως 
η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και το ασβέστιο 
αλλά και πρωταθλητής στο αδυνάτισμα 
με ελάχιστες θερμίδες.
Το σέλινο από την πλευρά του, με 96% 
ποσοστό νερού, σου παρέχει και τον συνδυασμό
 μεταλλικών αλάτων, αμινοξέων και βιταμινών
 που χρειάζεσαι ενώ έρευνες έχουν αποδείξει
 πως το σέλινο μπορεί να σε ενυδατώσει 
δύο φορές πιο αποτελεσματικά 
από ένα ποτήρι νερό. 
Πηγή: womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :